Felhasználói név Jelszó


Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!


Hatvani Horgász Egyesület
Cím: 3000 Hatvan, Pázsit út 17.Email: janko60@gamil.com
Web: www.hatvanihe.huTelefon: Gálik Tamás (elnök): (06-70)548-2319, Burik János (titkár): (06-20)541-1047
Gps: 47.6676030 , 19.6895980

Bemutatkozás

Az egyesület 1969-ben alakult. Az egyesület létszáma napjainkban kb. 700 fõ. Az egyesület 5 fõs vezetése társadalmi munkában végzi tevékenységét, hasonlóan a 15 fõs halõri gárdához. A vezetõség minden tagját a halak és a horgászat szeretete vezérli. Horgászaink körében népszerûsíteni próbáljuk a C&R szemléletet, a mértékletesség, ill. a hallal való kíméletes bánásmód elvét.
Mielõtt belefognék a tavak bemutatásába szeretném leírni az elsõ találkozásom azzal a vízzel, mely teljesen rabul ejtett. A tóra 2004. júliusában vándorhorgászként jutottam el. Akkoriban kezdtünk ráunni az állandó zsúfoltságra a 2004-re választott horgászhelyünkön és egy kis változatosságra vágytunk. Ezért aztán állandó horgásztársam - Tibi - egyik munkatársa intézett nekünk egy kölcsön horgászállást hétvégére a Hatvani Horgászegyesület által kezelt tavon. Péntek délután, munka után érkeztem meg a tetthelyre. Bár a horgászhelyhez vezetõ út a tó partján vezetett, de a vízre nem nagyon figyeltem, mivel a figyelmemet az kötötte le, hogy ne hagyjam ott a kipufogómat valamelyik gödörben, melyek igencsak sûrûn voltak felfedezhetõk a keményre száradt poros földúton. Csak akkor néztem körbe horgász szemmel, mikor leállítottam az autót és megálltam a magas szakadó part tetején. Hatalmas kékes-zöld víztükör tárult a szemem elé. Nem volt szokatlan számomra a nagy víz látványa, mivel 1993 óta horgászom a Balatonon, de a tó a hatalmas méretével és a kristálytiszta vizével teljesen lenyûgözött. Az elsõ találkozást emlékezetessé tette az a 9 kilós ponty, mely a túra elsõ reggelén Tibi cimborám horgára akadt és ezen kívül volt két olyan kirohanós szakításunk, mely azóta is emlékezetes élmény maradt számomra. A 2005-ös évet már tagként kezdtem és azóta is látogatom a tavat. Az egyesület ugyan két tavat kezel, de nekem csak a nagy tó létezik. Abban szerettem bele és bár sokszor hûtlen vagyok a tóhoz, de mindig visszatérek, hogy horogra csalhassam azokat a fantasztikus pikkelyes nyurga és tõpontyokat, melyek nagy tömegben élnek ebben a kevéssé ismert, kissé talán zárt horgászvízben.

Az A Beton tó kb. 120-130 hektár méretû, de ez a szám hónapról-hónapra változik, mivel a tavon intenzív kavicsbányászat folyik. A tó két részre osztható. A nagyobbik részt évtizedekkel ezelõtt bányászták a hagyományos kanalas-kotrós megoldással. Itt a vízmélység átlagosan 3-4 méteres, víz alatti púpokkal és gödrökkel tarkított. A régi kotrású bánya partját benõtte a fû és a partot belakták a horgászok. A tavon saját stég építése engedélyezett, ezért a tó partját végig stégek tarkítják. Vannak jó minõségû, karbantartott stégek, és vannak vízbe roskadó ócska tákolmányok is. A bányató másik része egyelõre igazi holdbéli táj, mivel ott még a mai napig is folyik a bányászat. A tulajdonos A. Beton Hatvan Kft. egy speciális szivattyús megoldással bányássza a kavicsot, így az új kotrású részben akár 12 méterre is lejut a kavicsot felhörpintõ szívófej. A bányató új része egyelõre nem horgászható, de ahogy a kotrógép halad, úgy alakul át a szántóföld horgásztóvá. A tavon mindenféle mederviszony megtalálható. Vannak olyan részek, ahol a platók felett csak 50-60 centis víz található. Ez a rész a gyorsan melegedõ víz miatt tavasszal vonzza a halakat. Az igazán nagy pontyokat a 9-10 méteres mélységekbõl fogják az õszi idõszakban, mikor a halak már keresik a mélyebb, melegebb részeket. A 12 méteres új kotrású rész legnagyobb részén nem is horgászott még ember, így nem is lehet tudni, hogy ott milyen halak élhetnek. A Görbeéri tó 24 hektáros méretével jóval kisebb, mint a nagy testvér A Beton tó. A meder hasonlóan változatos és radar+csónak híján hasonlóan kiismerhetetlen. A tó egyik fele igazi ágas bogas dzsungel, ahol tavasszal az ívó halak biztos menedéket találnak a jól kialakított kíméleti terület miatt.


Főoldal |  Ügyfélkapu |  Kapcsolat |  Magunkról |  Partnereink |  Járásaink |  Megyeszékhelyek |  Hirdetőink